Oefeningen: matoefeningen voor een sixpack!

Er wordt weleens gezegd dat de mat je beste vriend is wanneer je op zoek bent naar die ene sixpack. Je beste vriend zouden we het niet willen noemen, maar het is zeker en vast een mooi hulpmiddeltje. Bovendien is de aanschaf alles behalve duur te noemen en je kan ze in alle sportwinkels terugvinden. Ga je naar de fitness? Ook daar hebben ze gegarandeerd enkele exemplaren liggen. Hieronder staan een paar goede oefeningen opgesomd, gaande van eenvoudig naar moeilijk. Veel succes ermee!

Oefening 1 – De traditionele crunch

Deze oefening is welgekend en is de eenvoudigste die er bestaat. Plat op de grond met je knieën gebogen is de beginhouding. Je handen dien je achter je hoofd – meer bepaald achter de oren – te vouwen en dus niet in elkaar te slaan. Met je buikspieren moet je vervolgens je bovenlichaam en hoofd optillen, terwijl je onderrug op de grond moet blijven liggen. Deze positie hou je best zo’n twee seconden vast, waarna je langzaamaan weer terug gaat liggen.

Oefening 2 – De reverse crunch

Deze oefening lijkt wat op de eerste. Ga op je rug liggen met je schouders opgetild. Ook hier moet je je handen achter je hoofd houden ter ondersteuning. Let wel op: je hoofd mag je borst niet raken en je ellebogen dien je zo ver mogelijk uit elkaar te houden. Je knieën moet je in een negentig graden hoek brengen en je voeten zo’n vijf centimeter boven de grond. De oefening zelf bestaat erin uw knieën te verplaatsen naar je hoofd, terwijl je je bovenlichaam zo strak mogelijk houdt. Zijn je knieën boven je buik, houd deze houding dan ongeveer twee seconden aan, terwijl je je buikspieren opspant. Hierna kan je langzaamaan weer overgaan tot de beginhouding, zonder dat je voeten de grond raken.

Oefening 3 – De side crunch

De beginhouding bestaat erin op je linkerzijde te liggen met je benen gestrekt en je linkerarm op de vloer ter balans. Je rechterhand leg je achter je hoofd, dat zo’n vijf centimeter boven de grond dient te zijn. Je elleboog van je je rechterarm dient naar het plafond gericht te zijn. De oefening bestaat erin je spieren aan de rechterkant van je torso op te spannen, terwijl je je bovenlichaam naar je voeten beweegt. Let op: je hoofd mag niet gebogen worden richting je buik; recht voor je kijken is de boodschap. Je benen dien je tegelijkertijd op te tillen (enkels bij elkaar houdend) zodat je een V vormt met je lichaam. Daarna kan je weer terugkomen in de beginpositie. Voer deze oefening zowel links als rechts uit.

Oefening 4 – De knee raise

Deze oefening is al wat moeilijker dan de vorige. Ga hiervoor liggen en buig één knie naar keuze. Je voet zet je plat op de grond, terwijl je je andere been gestrekt op de mat legt. Hef je bovenlichaam van de grond en beweeg je gestrekte been richting je hoofd op hetzelfde moment. Vervolgens kan je je bovenlichaam weer laten zakken en je been weer strekken. Net boven de mat dien je de houding vast te houden alvorens je weer overgaat naar de beginpositie. Deze oefening kan je best een tiental keer links en rechts herhalen. Let er wel op dat je niet aan je hoofd gaat trekken en in plaats daarvan je buikspieren gebruikt!

Oefening 5 – De leg raise

Deze laatste oefening is een uitstekende oefening. De beginpositie is als volt: ga op je rug liggen op de grond en strek je benen in de lucht. Het zit hem erin zoveel mogelijk kracht te halen uit je buikspieren zelf in plaats van uit je benen. Doe je deze oefening voldoende, zal je al snel de weerstand kunnen wegwerken. Wil je een stapje verder gaan dan je mat en de oefening wat zwaarder maken, dan kan je altijd op het uiteinde van een bank gaan liggen in je sportclub. Of beeld je in dat je het plafond raakt net op het ogenblik dat je benen een negentig graden hoen vormen met je tenen, zonder dat je je schouders mee omhoog beweegt.

Cooling down / cardio

Veel fitnessfreaks raden aan om niet te veel cardiotraining te doen. Ik ben akkoord dat dat niet altijd helpt, maar ik ga niet akkoord dat dat een reden is om het niet te doen. Door bijvoorbeeld genoeg te zwemmen en te lopen (let wel op, lopen kan belastend zijn!) verbrand je vet, hou je je algemene conditie op pijl en ben je dus fysiek gewoon een stuk gezonder bezig. Liefst ga ik in een zwembad waar ook een sauna aanwezig is zodat er ook een écht ontspanningsmoment bij komt kijken. Mijn absolute persoonlijke favoriet is subtropisch zwembad S&R Dommelslag in Belgisch Limburg, maar in ons eigen landje zijn er heel wat fijne locaties. Durf cardio doen, durf je lichaam meer te geven dan alleen maar spiertraining - alleen op die manier blijf je als sporter écht gezond bezig en bouwen aan een lichaam dat er op lange termijn gezond en goed uitziet!